Studenterkage med browniebund, limemousse, mørk chokolademousse og skovbærgelé

Jeg stod og skulle lave en studenterkage til min bror, som lige er blevet student. Kravet fra hans sidelød, at den skulle være uden nødder, da han ikke kan tåle dem -og med en browniebund.

Kravet fra min side lød, at den skulle være ny og anderledes, da jeg ofte synes, at mine kager ender ud i bær- og chokolademousse. Derfor er kagen uden marcipan og nødder, og så indeholder den en fantastisk lækker limemousse (som jeg tillader mig at være lidt stolt af), en skovbærgelé og en uimodståelig intens mørk chokolademousse. MUMS!


Da min bror skal på kaserne, ville jeg gerne gøre den lidt personlig ved at inkorporere et millitær-tema som dekoration på kagen.

Studenterkage-video  

Til ca. 55-60 personer 

Browniebund:
300 g mel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
2 tsk. vaniljesukker
360 g 70% chokolade
160 g usaltet smør
300 g sukker
4 æg  

Kakao-lagkagebunde:
10 æg
375 g sukker
300 g mel
75 g kakao
2,5 tsk. bagepulver  

Skovbærgelé:
400 g blandede bær
400 g sukker
Saft og skal af 2 limefrugter
8 blade husblas  

Lime-mousse:

1 l fløde
40 g flormelis
Saft og skal af 8 limefrugter
130 g sukker
2 vaniljestænger
2 dl yoghurt naturel
8 bl. husblas  

Mørk chokolademousse:
400 g 70% chokolade
2 dl mælk
6 dl fløde
6 æggeblommer
60 g sukker
3 bl. husblas  

Smørcreme:
9 æggehvider
405 g sukker
450 g blødt smør
Lidt vaniljeekstrakt  

Fondant og pynt:
Ca. 250 g hvid fondant
Ca. 50 g sort fondant
Rød farve
Grøn farve
Brun farve
Guld og grøn pulverfarve
Guld og/eller sølv pulverfarve
2 tandstikker   

Sådan gør du:  

Limemousse:  

  1. Kom husblassen i koldt vand.
  2. Kom limeskal, limesaft, sukker, vaniljekorn og -stænger i en gryde og bring det til kogepunktet. Lad det derefter koge i ca. 20 min eller til farven er blevet mørkere, og konsistensen er som sirup i kold tilstand. 
  3. Smelt husblassen i den varme masse og lad den køle af til stuetemperatur eller let lun.
  4. Fisk vaniljestængerne op af siruppen og hæld yoghurt i.
  5. Pisk fløden til let skum sammen med flormelis og vend limemassen i. 
  6. Sæt moussen på køl 5 timer eller natten over. 

Mørk chokolademousse: 

  1. Smelt mælk og chokolade sammen over vandbad eller i mikroovnen. 
  2. Læg husblassen i koldt vand. 
  3. Pisk fløden til skum.
  4. Pisk derefter en lys og luftig æggesnaps af æggeblommer og sukker. 
  5. Smelt forsigtigt husblassen i en lille gryde med lidt af flødeskummet, og rør det derefter sammen med chokolademassen. 
  6. Vend nu chokolademassen sammen med æggesnapsen og derefter denne masse sammen med flødeskummet. 
  7. Stil moussen på køl 5 timer eller natten over. 

Skovbærgelé:

  1. Kom bær, sukker, limesaft og limeskal i en gryde og lad det koge i ca. 15 min. 
  2. Læg imens husblassen i koldt vand. 
  3. Hæld massen i en skål og opløs husblassen deri. 
  4. Geléen skal være afkølet ved brug, men den skal ikke have sat sig helt. Laves den på forhånd kan man give den et øjeblik i mikroovnen før brug, så den løsner lidt op. Jeg lavede den samme dag, som kagen blev lagt sammen, og satte den derfor ca. 1,5 time i fryseren før brug. Konsistensen kan ses i videoen. 

Lagkagebunde:

  1. Pisk æg og sukker meget lyst og luftigt i ca. 5-10 min. 
  2. Bland de tørre ingredienser og si dem i æggesnapsen. Vend det forsigtigt, men grundigt, rundt. 
  3. Fordel dejen over 2 bradepander med bagepapir og 1 smurt rund form Ø20 cm med bagepapir i bunden. Den runde form skal blive til 2 bunde (altså deles efter bagningen), så laget skal være en anelse tykkere i den end i bradepanderne, dog kun en anelse. 
  4. Bages ved 180˚C varmluft i ca. 10-15 min eller til de er gennembagte. Dette kan testes med en tandstik eller strikkenål. 

Browniebund:

  1. Smelt smør, sukker og chokolade sammen i en skål over vandbad eller i mikroovnen. 
  2. Bland de tørre ingredienser i en anden skål.
  3. Tilsæt æggene til den smeltede chokolademasse og pisk godt.
  4. Tilsæt nu de tørre ingredienser og pisk til dejen er ensartet. 
  5. Fordel dejen over en bradepande med bagepapir og en rund Ø20 cm form. Der skal et ca. lige tykt lag i hver (evt. en lille smule tyndere lag i den runde form). 
  6. Bag bundene ved 175˚C varmluft – den lille i ca. 15 min og den store i ca. 20 min. 

Samling:

  1. Saml kagen som vist i videoen.
  2. Når kagerne har sat sig natten over i køleskabet skæres siderne til på den firkantede kage. 

Frosting:

  1. Kom æggehvider og sukker i en skål der tåler varme og sæt den over et vandbad. Pisk til æggehviderne når 70˚C (især hvis hviderne ikke er pasteuriseret), eller til sukkerkornene er opløst. 
  2. Hæld massen i en røremaskin og pisk omkring 15-20 min til marengsen er nedkølet til stuetemperatur eller der omkring. 
  3. Tilsæt smør lidt ad gangen. Pisk godt indimellem hver gang. Tilsæt også lidt klar vaniljeekstrakt. 
  4. Til sidst har du en lækker smørcreme, som evt. kan røres lidt med rørespaden (K-spaden) på røremaskinen i stedet for piskeriset hvis du ønsker at undgår større luftbobler. 

Pynt og afslutning kan ses i videoen som er linket i toppen af dette indlæg 🙂    Pøj med det og tak fordi du læste med!   

15 tanker om “Studenterkage med browniebund, limemousse, mørk chokolademousse og skovbærgelé”

  1. Jeg er ny i denne kageverden – så vil lige høre: lavede du du mousserne på 1. dagen, bundene og samlede kagen på 2. dagen og opsmøring/pynt på 3. dagen (der hvor den skal spises)? På forhånd tak. PS. super inspirerende videoer 🙂

  2. Tak skal du have 🙂
    Ja det var lige netop det jeg gjorde, men bundene kan også sagtens bages på førstedagen hvis det passer bedre. De skal bare pakkes godt ind.

    Kh. Nikoline

  3. Jeg skal lave en kage til ca 60 personer, ville jeg kunne bruge lagkagebunden til 3 firkantede bunde i stedet for 2 og 2 runde? Og kan jeg bare undlade kakaoen eller skal jeg erstatte den med f.eks. kartoffelmel eller noget andet? Og hvor stor en form har du brugt?

  4. Hvis jeg nu kun skal lave den firkantede bund. Hvor meget skal jeg så ændre i mængderne? Og hvor mange vil du sige den er til? Den lyder bare så lækker! ��

  5. Jeg skal bage en blanding af 2 af dine kager, men vil lige høre om det er helt no-go at fryse brownie-bund og nødebunde i nogle dage i forhold til tidsbesparelse? Det er nemlig min plan for at nå det hele?

    1. Det kan du sagtens gøre. Jeg frøs hele min studenterkage ned, da jeg lavede den sidste år 🙂

      1. Hvordan tør du den op? Og over hvor lang tid? I køleskab over flere døgn eller? Frøs du dem ned med pynten på?

        1. Denne frøs jeg ikke ned, men ja en kage skal gerne tages op senest 12 timer før servering og tø langsomt op i køleskabet. Den skal op noget før, hvis det er en stor kage som denne. Tror dog ikke fondant egner sig til at fryse

  6. Pingback: Uglekage med limemousse og chokolademousse – Bage-bloggen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *