Spring til indhold

Kardemommesnurrer

Her er min opskrift på kardemommesnurrer. I min optik er det en af de bedste kager til picnic, eftermiddags- eller aftenskaffebordet. En fuldstændig himmelsk mundfuld, som især træder i karakter, hvis den serveres lun. For en mere autentisk smag vil jeg anbefale at købe kardemommekapsler, hvor kapslerne knuses og fjernes og frøene indeni stødes groft. Så er du i den grad ved at nærme dig den klassiske svenske snurre.

16-18 stk.

Du skal bruge:

Bløddej
2 dl lun mælk
50 g gær
100 g blødt smør eller margarine
2 æg
2 tsk. stødt kardemomme (eller groftknuste kardemommefrø fra kardemommekapsler)
2 spsk. sukker
½ tsk salt
ca. 600 g hvedemel

Remonce
100 g blødt smør
100 g sukker
1 spsk. stødt kardemomme (eller groftknuste kardemommefrø fra kardemommekapsler)

Kagecreme
1 æggeblomme
1 spsk. majsstivelse
1 tsk. vaniljesukker
1 spsk. sukker
2 dl mælk 

Sukkersirup
80 g sukker
1/2 dl vand 

Drys
Stødt kardemomme (eller groftknuste kardemommefrø fra kardemommekapsler)
Evt. perlesukker 

Sådan gør du:

  1. Lav først bløddejen. Opløs gæren i mælken og tilsæt æg, sukker, salt, smør og kardemomme.
  2. Tilsæt nu hvedemel lidt ad gangen til du har en dej, som er blød og smidig, men stadig en anelse klistret.
  3. Ælt dejen godt igennem: 4-5 min på maskine, 7-8 min med hænderne.
  4. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – mindst 30 min.
  5. Lav nu kagecremen ved at piske æggeblomme, sukker, majsstivelse og vaniljesukker sammen i en gryde til det er ensartet.
  6. Tilsæt mælken lidt ad gangen og sæt gryden over på medium varme.
  7. Pisk i cremen til den tykner og begynder at boble. Fortsæt med at piske i et par minutter mens den koger.
  8. Tag den af varmen, hæld den i en dyb tallerken, dæk den til med plastikfilm og stil den på køl eller frys til den skal bruges. Dog er det vigtigt, at den ikke er varmere end svagt lun ved brug.
  9. Bland nu ingredienserne til remoncen i en skål med en gaffel.
  10. Kom den hævede dej ud på et meldrysset bord og rul den ud til en stor rektangel.
  11. Fordel først remoncen på de nedereste 2/3 af dejen og derefter kagecremen på samme måde, som vist i videoen nedenfor.
  12. Fold den øverste 1/3 hen over den næste 1/3 og til sidst den nederste hen over begge.
  13. Skær strimler af dejen på ca. 2 cm i bredden og så er du klar til foldningen.
  14. Tag et dejstykke, hiv i enderne så det bliver lidt længere, sno det og drej det derefter om dine fingrer mens du fortsat snor dejen. Kom enden ind under snurren eller ned i toppen af den. Stil den på en bageplade med bagepapir.
  15. Sno alle snurrene således og lad dem hæve i 45-60 minutter til dobbel størrelse.
  16. Bag herefter kagerne ved 200˚C i ca. 14 minutter.
  17. Imens de er i ovnen koges sukker og vand sammen, og blandingen pensles på snurrene, når de har været ude af ovnen et par minutter.
  18. Drys til sidst med ekstra kardemomme og nyd dine lækre kreationer.

Velbekomme!

7 tanker om “Kardemommesnurrer”

  1. What a tempting recipe and thank you for the very clear video.
    I will try to make these, however, a recipe in English would be lovely.
    Kind regards
    Birgitta

    1. Hi Birgitta
      I can give you the ingredients in English, and hopefully you can translate the instructions using google translate or the video.

      DOUGH
      200 ml warm milk
      50 gram fresh yeast
      100 gram soft butter
      2 eggs
      2 tsp. ground cardemom
      2 tbsp. sugar
      1/2 tsp. salt
      About 600 gram all purpose flour

      REMONCE
      100 gram butter
      100 gram sugar
      1 tbsp. ground cardamom

      CUSTARD
      1 eggyoke
      1 tbsp. cornstarch
      1 tsp. vanilla sugar or extract
      1 tbsp. sugar
      200 ml milk 

      SIRUP FOR AFTER BAKING
      80 gram sugar
      50 ml water

      SPRINKLES
      Ground cardemom
      Sugar (large crystals)

  2. Maiken Julia Koefoed

    Hej 😀

    Hvis nu de skal bruges fx til kaffe på job, hvordan holder jeg dem bløde og “friske”. Jeg tænker jeg skal bage dem dagen før?
    Eller skulle man evt. lave en koldhævet dej og så stå med udrul og bagning om morgenen?

    1. Hej Maiken

      Ja gærdej er jo egentligt bedst, når det er friskbagt. Hvis du har mod på at bage dem om morgenen, giver det nok det bedste resultat. Du kan halvere gærmængden til en koldhævet dej.
      Hvis du vil lave dem dagen før, så kan jeg ikke komme på andet en at komme dem i en pose, og så er de jo som de er. Garanteret stadig bløde og friske 😉

    1. Ja det kan du godt. Lav evt. lidt ekstra remonce og tilsæt gerne 1-2 spsk. mel, så remoncen bliver i snurrene 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *