Her er min opskrift på kardemommesnurrer. I min optik er det en af de bedste kager til picnic, eftermiddags- eller aftenskaffebordet. En fuldstændig himmelsk mundfuld, som især træder i karakter, hvis den serveres lun. For en mere autentisk smag vil jeg anbefale at købe kardemommekapsler, hvor kapslerne knuses og fjernes og frøene indeni stødes groft. Så er du i den grad ved at nærme dig den klassiske svenske snurre.
16-18 stk.
Du skal bruge:
Bløddej
2 dl lun mælk
50 g gær
100 g blødt smør eller margarine
2 æg
2 tsk. stødt kardemomme (eller groftknuste kardemommefrø fra kardemommekapsler)
2 spsk. sukker
½ tsk salt
ca. 600 g hvedemel
Remonce
100 g blødt smør
100 g sukker
1 spsk. stødt kardemomme (eller groftknuste kardemommefrø fra kardemommekapsler)
Kagecreme
1 æggeblomme
1 spsk. majsstivelse
1 tsk. vaniljesukker
1 spsk. sukker
2 dl mælk
Sukkersirup
80 g sukker
1/2 dl vand
Drys
Stødt kardemomme (eller groftknuste kardemommefrø fra kardemommekapsler)
Evt. perlesukker
Sådan gør du:
- Lav først bløddejen. Opløs gæren i mælken og tilsæt æg, sukker, salt, smør og kardemomme.
- Tilsæt nu hvedemel lidt ad gangen til du har en dej, som er blød og smidig, men stadig en anelse klistret.
- Ælt dejen godt igennem: 4-5 min på maskine, 7-8 min med hænderne.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – mindst 30 min.
- Lav nu kagecremen ved at piske æggeblomme, sukker, majsstivelse og vaniljesukker sammen i en gryde til det er ensartet.
- Tilsæt mælken lidt ad gangen og sæt gryden over på medium varme.
- Pisk i cremen til den tykner og begynder at boble. Fortsæt med at piske i et par minutter mens den koger.
- Tag den af varmen, hæld den i en dyb tallerken, dæk den til med plastikfilm og stil den på køl eller frys til den skal bruges. Dog er det vigtigt, at den ikke er varmere end svagt lun ved brug.
- Bland nu ingredienserne til remoncen i en skål med en gaffel.
- Kom den hævede dej ud på et meldrysset bord og rul den ud til en stor rektangel.
- Fordel først remoncen på de nedereste 2/3 af dejen og derefter kagecremen på samme måde, som vist i videoen nedenfor.
- Fold den øverste 1/3 hen over den næste 1/3 og til sidst den nederste hen over begge.
- Skær strimler af dejen på ca. 2 cm i bredden og så er du klar til foldningen.
- Tag et dejstykke, hiv i enderne så det bliver lidt længere, sno det og drej det derefter om dine fingrer mens du fortsat snor dejen. Kom enden ind under snurren eller ned i toppen af den. Stil den på en bageplade med bagepapir.
- Sno alle snurrene således og lad dem hæve i 45-60 minutter til dobbel størrelse.
- Bag herefter kagerne ved 200˚C i ca. 14 minutter.
- Imens de er i ovnen koges sukker og vand sammen, og blandingen pensles på snurrene, når de har været ude af ovnen et par minutter.
- Drys til sidst med ekstra kardemomme og nyd dine lækre kreationer.
Velbekomme!
What a tempting recipe and thank you for the very clear video.
I will try to make these, however, a recipe in English would be lovely.
Kind regards
Birgitta
Hi Birgitta
I can give you the ingredients in English, and hopefully you can translate the instructions using google translate or the video.
DOUGH
200 ml warm milk
50 gram fresh yeast
100 gram soft butter
2 eggs
2 tsp. ground cardemom
2 tbsp. sugar
1/2 tsp. salt
About 600 gram all purpose flour
REMONCE
100 gram butter
100 gram sugar
1 tbsp. ground cardamom
CUSTARD
1 eggyoke
1 tbsp. cornstarch
1 tsp. vanilla sugar or extract
1 tbsp. sugar
200 ml milk
SIRUP FOR AFTER BAKING
80 gram sugar
50 ml water
SPRINKLES
Ground cardemom
Sugar (large crystals)
Hej 😀
Hvis nu de skal bruges fx til kaffe på job, hvordan holder jeg dem bløde og “friske”. Jeg tænker jeg skal bage dem dagen før?
Eller skulle man evt. lave en koldhævet dej og så stå med udrul og bagning om morgenen?
Hej Maiken
Ja gærdej er jo egentligt bedst, når det er friskbagt. Hvis du har mod på at bage dem om morgenen, giver det nok det bedste resultat. Du kan halvere gærmængden til en koldhævet dej.
Hvis du vil lave dem dagen før, så kan jeg ikke komme på andet en at komme dem i en pose, og så er de jo som de er. Garanteret stadig bløde og friske 😉
det ser dejligt ud .
Ser lækkert ud!
Kan man evt undlade kagecremen, så de kun er med remonce?
Ja det kan du godt. Lav evt. lidt ekstra remonce og tilsæt gerne 1-2 spsk. mel, så remoncen bliver i snurrene 🙂