Så når vi lige en sidste opskrift her i 2017…denne varme lækre vinterlagkage med krydderier, hvid og mørk chokolade samt æblemos.
Opskriften rækker til ca. 25-30 personer.
Du skal bruge:
Bunde:
8 æg
300g mel
300g sukker
2 tsk. bagepulver
4 tsk. kanel
Æblemos:
800g æble skrællede og skåret i stykker
1 dl vand
1 kanelstang på omkring 10 cm.
3 hele nelliker
½ vaniljestang eller 1 tsk. vaniljesukker
Ca. 70 g sukker
Saft af ½ citron
3 bl. husblas
Chokolademousse:
200 g chokolade
5 dl fløde
2 past. æggeblommer
2 bl. husblas
1 dl. kaffe
Krydret hvid chokolademousse:
220 g hvid chokolade
5 dl fløde
2 past. æggeblommer
3 bl. husblas
1 dl kogende vand
1 tsk. kanel
½ tsk. nelliker
½ tsk. kardemomme
Frosting:
4,5 æggehvider
200 g sukker
225 g smør
Lidt vanilje
Overtræk:
500 g marcipan
250 g blå fondant
Lidt hvid fondant til pynt
Sådan gør du:
- Start med at bage bundende ved at piske æg og sukker lyst og luftigt.
- Bland de tørre ingredienser og si dem i æggemassen. Ved det forsigtigt sammen til dejen er ensartet.
- Hæl dejen i en form på 30 cm. i diameter og bag kagen ved 200˚C i ca. 30-35 min.
- Lav nu æblemosen ved at lægge husblassen i koldt vand.
- Kom alle de resterende ingredienser til mosen i en gryde og lad det koge til mos i ca. 15-20 min. under låg.
- Rør husblassen i, kom plasticfilm i den runde form du brugte til bunden og hæld mosen i et jævnt lag deri.
- Lad den stå i fryseren -gerne 5 timers tid. To-tre timer kan også gøre det.
- Lav mousserne ved at smelte chokoladen og røre krydderierne i den hvide chokolade.
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 min. og opløs tre blade i det kogende vand til den hvide mousse og 2 blade i kaffen til den mørke.
- Rør nu vand/kaffe sammen med chokoladen og æggeblommerne og lad det køle lidt.
- Pisk imen fløden til let skum og vend chokoladeblandingerne sammen med fløden i hver sin skål.
- Saml nu kagen ved at dele bunden i tre og samle kagen i en form med plastic i kanten lag for lag som vist i videoen og sæt den på køl natten over eller mindst 5 timer.
- Ælt marcipan og fondant sammen og sæt også dette på køl indtil brug.
- Lav frostingen ved at blande sukker og æggehvider i en skål der tåler varme.
- Sæt skålen over et vandbad (altså en gryde med lidt vand i bunden) og pisk i hviderne til sukkeret er opløst. Du kan bruge to fingre til at mærke efter.
- Hæld massen i en røremaskine (eller brug en elpisker) og pisk til den er helt stiv og helt afkølet.
- Tilsæt nu smørret lidt ad gangen til du har en luftig smørcreme.
- Smør kagen op, overtræk med marcipanen (udrullet i rigeligt maizena) og pynt som du ønsker. Jeg brugte en udstikker til at lave snefnug og så nuancerede jeg den blå marcipan med en lilla shine-farve og blåt glimmer.