Studenterkage med jordbær- og chokolademousse

Studenterkage-video  

Til ca. 35 personer 
30×30 cm form
Ø20 cm form  

Bunde:
10 æg
375 g sukker
300 g mel
75 g kakao
2,5 tsk. bagepulver  

Chokolademousse:
7,5 dl fløde
300 g chokolade
3 æggeblommer
1,5 dl varm kaffe (ikke for stærk)
3 bl. husblas  

Jordbærmousse:
6 dl fløde
3 dl yoghurt
5 tsk. vaniljesukker
750 g jordbær
½ dl. sukker
9 bl. husblas  
1 bakke friske jordbær  

Frosting:
4 dl mælk
7 spsk. mel
300 g sukker
360 g smør
3 tsk. vaniljesukker  

Marcipan:
800 g marcipan
400 g flormelis
100 g glukosesirup  

Forskellige farver
Lidt sort fondant eller marcipan  
Kagepap (Ø 20 cm)
Cakepop sticks  

Sådan gør du:  

Bunde:  

  1. Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
  2. Bland de resterende ingredienser og si dem i æggemassen. Vend det forsigtigt sammen.
  3. Fordel dejen i et lige tykt lag over de 2 forme (smurte og med bagepapir i bunden), og bag bundene i 20-30 min ved 180˚C varmluft. 
  4. Del dem hver i tre lag, når de er afkølet. 

Chokolademousse:

  1. Læg enkeltvis hvert blad husblas i koldt vand.
  2. Når husblassen er udblødt kommes den i kaffen så den smelter.
  3. Smelt chokoladen over vandbad eller forsigtigt i mikroovnen. 
  4. Kom lidt efter lidt æggeblommer og kaffe i chokoladen. Selvom massen klumper lidt bliver den ensartet hvis du bare fortsætter med at røre og tilsætte ingredienserne lidt ad gangen.
  5. Lad det køle lidt af til stuetemperatur. 
  6. Pisk fløden til skum og vend det hele sammen. 
  7. Stil moussen på køl indtil brug (dog ikke mere end 1-2 timer).

Jordbærmousse:   

  1. Læg enkeltvis hvert blad husblas i koldt vand. 
  2. Kog bær, vanillesukker og sukker i ca. 15 min. Blend herefter massen med en stavblender til den er ensartet. 
  3. Tilsæt husblassen så den smelter.
  4. Lad det køle af til stuetemperatur inden du tilsætter yoghurten.
  5. Pisk fløden til skum og vend det hele sammen.
  6. Stil moussen på køl indtil brug (dog ikke mere end 1-2 timer). 

Samling:

  1. Saml kagerne i formene, som det er vist i videoen. Ovenpå jordbærmoussen placeres friske jordbær i halve til den firkantede kage og i skiver til den mindste runde kage. 

Frosting:

  1. Pisk mælk og mel sammen i en gryde og bring det langsomt i kog mens der piskes ind imellem. 
  2. Lad det koge et minuts tid inden det tages af varmen. Herefter skal det køle helt af inden brug. Du kan derfor med fordel lave denne del af frostingen dagen før brug. Ellers kan du smide det i en pose i fryseren, så nedkølingen går hurtigere. 
  3. Pisk smør, sukker og vanilje meget lyst og luftigt. 
  4. Tilsæt melblandingen og pisk til sukkeret er opløst.

Opsmøring:

  1. Befri kagerne fra formene, og placer den største på serveringsfadet -den mindste på et stykke rundt kagepap. 
  2. Sørg for at de er fine glatte i siderne inden de smøres fint op med smørcremen. 

Overtræk:

  1. Bland alle ingredienserne til overtræksmarcipanen. (Dette kan med fordel gøres på forkant).
  2. Overtræk den store kage med marcipan først, og indfarv da den resterende del med en hvid pulverfarve hvis ikke du har købt indfarvet marcipan. Gem en klump marcipan til dekorationen. 
  3. Overtræk den lille kage med hvid.

Samling og dekoration:

  1. Stil den lille kage ovenpå den anden ved hjælp af cakepop sticks som i videoen. 
  2. Dekorer som du synes -brug evt. billederne eller videoen som guide. 

God fornøjelse og stort tillykke til de seje studenter!     

30 tanker om “Studenterkage med jordbær- og chokolademousse”

  1. Hej Nikoline. Jeg vil lave denne kage til min fødselsdag på søndag, og jeg har ret travlt lørdag. Kan den samlede kage være i køleskabet 2 dage? Så kan jeg lave den idag. 😀

  2. hvor lang tid gik der fra du var færdig med at pynte kagen til at den skulle serveres?(kan den godt pynte dagen før? )

  3. Min er ikke så høj, men man bruger plastik i kanterne når kagen samles, så det betyder faktisk ikke så meget hvor høj den er. Du kan se videoen for at forstå hvad jeg mener, hvis du er i tvivl 😀 Den er linket øverst i opskriften.

  4. Hejsa
    Når du har samlet kagen, hvor længe skal den så sætte sig, før man kan overtrække med marcipan?

    Hilsen Charlotte

    1. Hej Charlotte,

      Jeg plejer at lade den stå natten over, men 5 timer er optimalt 🙂

      Mvh. Nikoline

      1. Hejsa, tak for svar…
        Jeg har lige et par spørgsmål mere, håber det er ok.

        Hvilken marcipan bruger du?

        Hvis jeg skal lave en “prøvekage” sv.t. størrelsen på studenterhuen, hvilken mængde dej og fyld tror du så, jeg skal lave?

        Hilsen Charlotte

        1. Hej igen,
          Jeg bruger Anton Berg eller Odense marcipan typisk. Ren rå marcipan blandet med glukose og flormelis, som jeg skriver. Hmm du skal regne ca. 4 æg til bunden og omkring 5 dl fløde til creme i en kage på Ø 20 cm.

          Hilsen Nikoline 🙂

  5. Sine Christiansen

    Hvor høj er din studenterhue?
    Og hvis jeg laver en tobleronecreme, kan man så godt stable det således –
    Lys bund
    Creme
    Mørk bund
    Creme
    Lys bund
    opsmøring
    Fondant

    Eller vil det skvatte sammen?

    1. Hmm tror mim hue er omkring 8 cm høj…husker det ikke helt.

      Ja det kan du, hvis din creme er ordentligt afstivet

      Held og lykke
      Nikoline

  6. Hvorfor skal man bruge glukose i marcipanen? Jeg er helt ny i dette, kan jeg ikke bare bruge marcipanen som den er?
    Jeg er også i tvivl om husblas, er kaffen brandvarm når det kommes i ? Og skal moussen på køl og stivne inden det skal på kagen?
    Tror jeg har lavet fejl da min kage bund ikke blev særlig høj, så må nok lave den om. Skal der virkelig ikke væde i dejen.?

    1. Hej Lone. Glukose og flormelis kommes i for at gøre marcipanen mere glat og smidig/nem at arbejde med.
      Husblassen lægges i koldt vand og kommes i den varme kaffe….om den er 95, 80 eller 60 grader gør ikke nogen forskel….så længe den smelter.
      Man kan gøre begge dele med moussen, men den er nemmest at komme på kagen inden den har sat sig synes jeg.
      Nej der skal bare de fire ingredienser i, som er listet.

      Har du set nogle af mine videoer? Der er muligvis gode råd at hente 🙂

      Tak fordi du bruger mine opskrifter.

      Mvh. Nikoline

  7. hjælp, min jordbærmousse stivner ikke så hurtigt, chokoladen er helt klar, har jeg mon gjort noget forkert??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *