Spring til indhold

Min egen bryllupskage m. saltkaramel og brombær

Jeg blev gift med mit livs kærlighed d. 16. april 2022. Det var en uforglemmelig dag, som var gennemsyret af kærlighed og gode mennesker. Bryllupskagen blev jeg selvfølgelig nødt til selv at bage, og jeg hyggede mig rigtig meget med det i dagene op til brylluppet. Hele onsdag og torsdag stod den på kagebagning. Lørdag morgen havde jeg travlt med frisør og makeup, så min bror og svigerinde satte kagen op til receptionen inden vielsen og pyntede med hvide roser, eukalyptus og brudeslør.

I anledning af at det var mit eget bryllup, syntes jeg, at der skulle ske noget andet, end der plejer, når jeg laver bryllupskager. Derfor dækkede jeg kagerne med marcipan i toppen og lavede et bånd, som jeg afsluttede skråt ned ad kagerne med bølgede tryk hele vejen rundt i kanten. Til sidst pyntede jeg med spiselig sølv maling i kanten. Jeg synes det gav kagen et elegant og personligt twist, så kagen blev helt “vores“.

Kagens indhold består af en browniebund med brombærmousse, en mandelbund med saltkaramelmousse og tyktflydende saltkaramel og endelig en mandelbund på toppen.

Kagen rækker til ca. 160 personer

Du skal bruge:

Browniebund
1080 g chokolade 
480 g smør
800 g sukker
12 æg
900 g mel
6 tsk. bagepulver
4 tsk. salt 
6 tsk. vaniljesukker

Mandelbunde
17 æg
800 g sukker
665 g mandler
533 g mel
10 tsk. bagepulver 

Brombærmousse
2,5 liter fløde
5 dl yoghurt 
5 spsk. vaniljesukker (eller 5 vaniljestænger)
1,8 kg brombær
1 dl sukker
Saft af 1 citron
32 bl. husblas 

Flydende saltkaramel
480g sukker
70 ml vand
5,25 dl fløde
140 g smør 
3 tsk. flagesalt (havsalt) 

Saltkaramelmousse
32 blade husblas
2,5 l piskefløde (heraf 5 dl til karamel og 20 dl til flødeskum) 
660 g sukker
360 g vand
14 pasteuriserede æggeblommer
10 tsk. flagesalt

Frosting
5 dl æggehvider 
750 g sukker
835 g blødt smør 

Marcipanovertræk
2200 g marcipan
1100 g flormelis
275 g glukosesirup
Evt. hvidt pulverfarve
(Majsstivelse til udrulning)

Forme
Til bryllupskagestativ på 5 etager
Ca. Ø 15, 20, 25, 30, 35 cm.

Pynt
Spiselig sølv maling
Eukalyptus
Brudeslør
Hvide roser

Sådan gør du:

Marcipanovertræk

 1. Ælt alle ingredienserne til overtræksmarcipanen sammen og stil den på køl til den skal bruges (kan laves 14 dage før brug).

Flydende saltkaramel

 1. Bland vand og sukker i en tykbundet gryde. Lad det koge op. Lad det koge indtil det får en mørk gylden farve.
 2. Tilsæt fløden (evt. ved stuetemperatur) og kog indtil massen er ensartet.
 3. Kom til sidst smør og flagesalt i, og rør godt rundt inden karamellen stilles på køl eller frys. Den forbliver flydende i frossen tilstand, så den kan evt. bruges direkte fra frys, og den kan nemt laves 14 dage i forvejen.

Browniebund

 1. Smelt smør og chokolade i mikroovnen eller over vandbad.
 2. Tilsæt sukker og derefter æg og pisk det godt sammen.
 3. Bland de tørre ingredienser og rør dem i massen.
 4. Fordel dejen over de fem forme med bagepapir i bunden. Bag dem ved 170 ˚C varmluft i ca. 20 til 35 min. til de er gennembagte – dog uden at de får mere end nødvendigt, da de så kan blive tørre.
 5. Lad bundene køle ned i formene inden de befries og kommes på køl for lettere håndtering.

Mandelbunde

 1. Rist mandlerne på en bageplade i ovnen ved 200 ˚C i ca. 10-12 minutter. Hold øje. De skal blive lidt mørkere, men må ikke brænde på.
 2. Lad dem køle af inden de hakkes. Jeg foretrækker at hakke dem, så halvdelen er finthakkede og halvdelen er grofthakkede, men du kan gøre, som du synes er lækkert.
 3. Pisk æg og sukker meget lyst og luftigt.
 4. Bland mel, bagepulver og de hakkede mandler og ved det forsigtigt i dejen med en dejskraber.
 5. Fordel dejen over de fem forme med bagepapir i bunden.
 6. Bag bundene ved 175 ˚C varmluft i 15-30 minutter. De skal være gennembagte og springe tilbage, når man giver dem et let tryk.
 7. Lad dem køle af inden de deles i to med en brødkniv.

Brombæremousse

 1. Læg husblassen i koldt vand -et blad ad gangen, så de ikke vokser sammen.
 2. Kom brombær, citronsaft, vaniljekorn og -stænger og sukker i en gryde. Dette skal koge i 5-10 minutter.
 3. Kom husblassen op i den varme masse og blend blandingen med en stavblender til den er ensartet.
 4. Pisk fløden til let skum.
 5. Lad blandingen køle af til stuetemperatur inden der røres yoghurt i, og massen vendes i flødeskummet med en dejskraber.
 6. Stop med at vende, når massen er ensartet og sæt moussen på køl til kagen skal samles.

Karamelmousse (OBS: det er en fordel at samle kagen, lige når denne mousse er rørt sammen)

 1. Læg husblassen i koldt vand -et blad ad gangen, så de ikke vokser sammen.
 2. Kom vand og sukker i en tykbundet gryde og lad det koge indtil det får en mørk gylden farve.
 3. Pisk imens 20 dl. fløde til let flødeskum.
 4. Tilsæt 5 dl. fløde og lad det koge sammen til massen er ensartet.
 5. Vrid husblassen fri for vand, tag karamellen af varmen og rør husblassen i karamellen sammen med flagesaltet.
 6. Pisk æggeblommerne i karamellen med en elpisker til det bliver lysere og en smule luftigt og ved straks lidt af flødeskummet over i karamelmassen inden hele karamelmassen vendes i flødeskummet. Her er det med at være lidt hurtig på fingrene, da husblassen gerne vil sætte sig hurtigt. Stop med at vend, når massen er ensartet.

Samling af kagerne

 1. Gør alle fem forme klar med bagepapir i bunden og plastik i siderne.
 2. Læg en mandelbund nederst i hver form.
 3. Fordel saltkaramelmoussen over de fem kager. Fordel dernæst den flydende saltkaramel ovenpå saltkaramelmoussen i de fem kager ved hjælp af en sprøjtepose.
 4. Læg de næste mandelbunde i og fordel brombærmoussen ovenpå.
 5. Læg browniebundene på toppen af hver (den håndteres bedst, når den er kold), og stil kagerne på køl til dagen efter eller i mindst 8 timer.

Frosting

 1. Kom æggehvider og sukker i en stor glas- eller metalskål og placer den over et varmt vandbad. 
 2. Pisk hele tiden i hviderne med et piskeris til de når ca. 70˚C og sukkerkrystallerne er opløst. Du kan mærke det med fingrene.
 3. Hæld derefter massen i en røremaskine og lad den piske til en sej marengs. Pga. den store mængde kan du med fordel piske halvdelen i hånden og/eller lade massen køle lidt af inden du pisker den.
 4. Når du har en luftig og afkølet marengs tilsættes smørret lidt ad gangen mens der piskes grundigt ind imellem. Konsistensen vil ændre sig meget undervejs, men det er meningen så INGEN PANIK.
 5. Du kan med fordel skifte til en røre-spade frem for et piskeris når alt smørret er tilsat for på den måde at få kørt frostingen mere glat.

Opsmøring og overtræk

 1. Vend kagerne ud på de tilhørende fade fra opsatsen og brug en palet kniv til at sikre, at de er fine og glatte i kanten. Du kan evt. skære dem til hvis det er nødvendigt.
 2. Den mindste kage placeres på et stykke kagepap hvis du bruger et klassisk bryllupskagestativ.
 3. Smør kagerne op med frostingen.
 4. Ælt marcipanen smidig inden den rulles ud i maizena og kagerne overtrækkes en ad gangen. 
 5. Jeg startede med at lave en cirkel til toppen og derefter et bånd til siden af kagerne, men du kan også overtrække hele kagen med ét stykke marcipan.

De sidste detaljer med huller i midten, pynt og opsætning vil variere afhængigt af opsats, begivenhed osv, så herfra vil jeg blot ønske dig held og lykke med bagningen 🙂

15 tanker om “Min egen bryllupskage m. saltkaramel og brombær”

 1. Dorthe Lund Hansen

  Hvis jeg ønsker at bruge Karamelmousse i en kage på Ø25 cm
  Hvordan vil du så skalere opskriften ned?

  1. Hej Dorthe. Jeg ville dividere opskriften med 5 til 2 lag mousse eller dividere med 10 hvis du kun skal have karamelmousse i det ene lag ☺️ Rigtig god fornøjelse!
   Mvh. Nikoline

  1. Hej. Jeg sætter dem oftest bare ind i bagagerummet på en bil på skridsikkert underlag (som et skum liggeunderlag eller lign.). Skal kagerne transporteres længere strækninger kommer jeg dem i termokasser. Så kører jeg forsigtigt og langsomt i sving og over bump 😉

  1. Hejsa. Tak for din kommentar. Jeg kan godt se, at det ikke fremgik af fremgangsmåden, så nu har jeg rettet det.Tak for hjælpen, jeg håber det giver mening nu 😀

 2. Ditte Bonde Lautrup

  Hej Nikoline
  Super flot bryllupskage 😃 jeg skal lave en til min bros bryllup og er faldet over Swiss Meringue smørcreme, og synes opskriften lignede meget din frosting. Er det det samme :)? Og hvis det er, har du så nogle gode erfaringer med at bruge den kun til opsmøring af kagerne uden fonden eller marcipan? Jeg synes konsistensen var meget blød og svær af arbejde med, men den smagte bedre end sen klassiske smørcrem. Håber du har lyst til at svare 🙂 mvh Ditte

  1. Hej Ditte
   Tusind tak skal du have. Det er nemlig en swiss meringue buttercream jeg bruger. Jeg har lavet flere kager, der kun var opsmurt med den, så det kan man sagtens. Se fx. min “Rabarber/jordbær lagkage med ingefær” eller min “Uglelagkage”. Det er vigtigt at kagen indenunder har sat sig godt og at man giver kagerne 2-3 lag creme, hvor de kommer på køl ind imellem. God fornøjelse – og beklager det sene svar!

 3. Hej Nikoline
  Mega pæn kage!!
  Jeg skal lave en dåbskage hvor det passer til ca 50 pers, jeg havde lidt tænkt at køre 20 cm og 30 cm, men jeg er lidt i tvivl hvor meget jeg skal dividere din opskrift 😀 Jeg havde tænkt at dividere med 3, passer det ca?
  og havde lidt tænkt kun at have brombær mousse i, hvor meget ville du dividere den med, det gør ikke noget hvis den lige er 2-3 cm højere 😀 håber det giver mening 🙂

  1. Hej Cecilie
   Tusind tak!
   Jeg ville faktisk gøre det samme -altså dividere bundene med 3. Tror umiddelbart det passer meget godt.
   Som jeg forstår dig, vil du have 2 lag med brombærmousse, som begge er tykkere end det lag, jeg har? I så fald kunne du måske lave mousse af 1,5 liter fløde, og altså dividere med ca. 1,666 – men vær opmærksom på, at et meget tykt lag mousse kan være lidt svært at smøre op.

   Jeg håber du finder en god løsning. Held og lykke med det 😀

 4. Hejsa super flot bryllupskage 😊 har du evt dia meter på kagerne ?
  Jeg skal lave bryllupskage til 80 Pers , som skal serveres til dessert. Er i tvivl hvor mange etager kagen skal være.
  Hilsen Hanne

  1. Hej Hanne
   Tusind tak 🙂 Ja, jeg har skrevet diameteren på formene under ingredienslisten i det afsnit, der hedder “Forme”.

   Jeg tror selv at jeg ville lave de tre midterste etager til 80 personer – og også toppen, hvis den skal gemmes i fryseren til første bryllupsdag, som mange gør. De tre midterste etager er nok lidt rigeligt til 80 personer (tror der er til 100 personer), men den nederste og næstøverste (som ville være mere passende) ser ikke super smarte ud sammen i størrelsesforholdet 😉

   God fornøjelse. Mvh. Nikoline

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *