Ca. 15-20 stk.
Du skal bruge:
Safran, ca. 0,5 g eller bare et nip
1 tsk sukker hvis du morter safranen
Ca. 3 spsk kogende vand
2,5 dl lunken mælk
25g gær
100g smeltet smør
1/2 tsk salt
3/4 dl sukker
1 æg
Ca. 800g mel (men hold igen)
+lidt pisket æg til pensling
+ lidt rosiner til pynt
Sådan gør du:
- Hvis du har en morter, mortes safran og sukker. Derefter hældes det kogende vand henover for at trække så meget smag ud af krydderiet som muligt.
- Gæren smuldres og opløses i mælken.
- Resten af ingredienserne blandes. Melet skal tilsættes lidt ad gangen.
- Dejen æltes til den er smidig og ensartet, men den skal stadig være godt klæbrig.
- Dejen stilles til hævning til den er dobbelt størrelse. Det tager ca. 1-1 1/2 time.
- Nu deles dejen i mindre stykker som hver formes til luciaboller. Du kan se nogle eksempler her eller i videoen, eller du kan selv finde flere eksempler på nettet.
- De færdige boller pensles med sammenpisket æg og dekoreres med rosiner i “hullerne”.
- Bollerne skal ikke efterhæve og bages ved 250 grader i ca. 10 min.
Glædelig luciadag d. 13. december.