Spring til indhold

Julegave-lagkage

Denne lagkage opstod egentligt lidt som et forsøg. Marcipan, æble og honningkage -jeg var ikke helt sikker på, hvordan den kombination ville harmonere. Heldigvis viste det sig at være en ny, spændende og meget velsmagende sammensætning. Den er krydret, tilpas sød og lidt frisk med det tynde lag af æblemos. Ja, jeg er faktisk lidt stolt af denne opskrift. Jeg håber at I har lyst til at give den et forsøg!


Opskriften passer til en kvadratisk form på 30×30 cm. Vil du have en mindre kage vil jeg anbefale en rund form på ca. 22 cm. Til denne form passer en halv portion, og kagen rækker altså til ca. 10-12 personer.

Julegave-lagkage-video

Ca. 20-25 personer

Du skal bruge:

Honningkagebund:
4 æg delt i blommer og hvider
100g sukker
200g honning
1 tsk. ingefær
1 tsk. nelliker
1 tsk. kanel
1 tsk. kardemomme
250g hvedemel 
4 tsk. bagepulver

Æblemos:
850-900g skrællede og skårne madæbler (eller andre æbler)
1 dl vand
1 vanillestang
Ca. 75 g sukker
Saften af 1/2 citron
3 bl. husblas

Kanellagkagebunde:
6 æg
225 g mel
225g sukker
1,5 tsk. bagepulver
2 tsk kanel

Marcipanmousse:
375 g marcipan
8 dl sødmælk
10 blade husblas
7,5 dl fløde
Kornene fra 1 vanillestang
50 g sukker

Frosting:
150g blødt smør
150g blødt palmin
600g flormelis
Mælk og vanilje efter behov

Overtræk og pynt:
1200g overtræksmarcipan
Pastafarver  

Sådan gør du:  

Æblemos:

  1. Skrab kornene ud af vaniljestangen og fordel dem i lidt sukker. Kom æbler, citronsaft, vand og vaniljekorn+stang i en gryde.
  2. Massen skal koge i ca. 15-20 min så æblerne bliver helt møre. I mellemtiden lægges husblassen i vand. 
  3. Når æblerne er møre kan mosen blendes med en stavblender, eller du kan lade den være lidt klumpet. 
  4. Tag mosen af varmen og smelt husblassen deri. 
  5. Gør formen klar med noget plastik-film og fordel mosen i et jævnt lag. Den skal fryses til den er helt fast. Det tager ca. 1,5 time. 

Kanellagkagebunde:

  1. Pisk æg og sukker luftigt.
  2. Bland mel, bagepulver og kanel og sigt blandingen i æggesnapsen.
  3. Vend det hele sammen og fordel massen i formen. 
  4. Bunden bages ved 200 garder i ca. 25 min. 
  5. Når den er helt afkølet deles den til to tyndere bunde. 

Honningkagebund:

  1. Pisk æggeblommer og sukker.
  2. Smelt honningen forsigtigt i en lille gryde eller i mikroovnen. Den skal ikke koge. 
  3. Hæld den smeltede honning i æggesnapsen og pisk godt.
  4. Bland de tørre ingredienser og sigt dem i dejen.
  5. Pisk æggehviderne og vend dem i dejen over to omgange. Bevar luften i æggehviderne ved at vende forsigtigt. 
  6. Fordel dejen i formen. 
  7. Kagen bages i ca. 45 min ved 160 grader. 

Marcipanmousse:  

  1. Pluk marcipanen i mindre stykker.
  2. Læg husblassen i vand.
  3. Fordel vaniljekornene i lidt sukker og kom dem i en gryde sammen med marcipanen. 
  4. Rør nu langsomt sødmælken i ved jævn varme. Røres den i lidt ad gangen vil massen til sidst være cremet, og resten af mælken kan hældes i. 
  5. Når massen er godt varm tages den af varmen og husblassen kommes i.
  6. Lad massen køle af i køleskabet til den er helt kold. Det tager gerne 2 timers tid, men massen må endelig ikke sætte sig helt. 
  7. Pisk fløden til stift (ikke grynet) skum, og vend marcipanmælken i over 2 omgange. 

Samling:

  1. Gør formen klar med bagepapir i bunden og plastik langs kanten. Placer den nederste kanelbund i formen og fordel derefter ca. halvdelen af moussen over bunden. Tag æblemosen ud af fryseren, fjern al plastikken og læg den jævnt ovenpå moussen. Gentag med den anden bund, resten af moussen og til sidst honningkagebunden.

Frosting:

  1. Rør smør, palmin og flormelis godt sammen i en røremaskine.
  2. Tilsæt vanilje og mælk efter behov. Konsistensen skal være blød, men stadig i stand til at holde sin form. 

Dekoration:

  1. Kagen skæres evt. til inden den opsmøres, overtrækkes og dekoreres som i videoen. 

God fornøjelse og RIGTIG GLÆDELIG JUL fra mig! Jeg ønsker alle en velsignet tid med familie og kære. Englekys og juleglæde fra Nikoline o<:-)  

9 tanker om “Julegave-lagkage”

  1. Det afhænger meget af indholdet, men flødemousser kan generelt holde sig ca. 2 dage som færdig kage. Den kan selvfølgelig godt spises efter (rester), men synes ikke den bør serveres som ny efter 2 dage 🙂 Håber det giver mening.

    /Nikoline

  2. Hej Nioline

    Jeg vil rigtig gerne lave denne kage men da jeg så din video sagde du, at du ville ligge en halvering af kage opskriften ud. Jeg kan ikke finde den, kan du hjælpe?

  3. Hej Nikoline Jeg kan se du har skrevet at du bruger en røremaskine til frostingen, kan man godt bruge en elpisker

    Kh. Tilde

    1. Ja, det mest optimale er røremaskine, men du kan godt bruge el-pisker, hvis du væbner dig med lidt tålmodighed 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *