Denne traditionsrige kage Hamantaschen serveres i jødiske hjem til Purimsfesten, hvor jøderne fejrer, at dronning Ester sætter en stopper for mordet på en masse jøder, som man kan læse om i Esters Bog i Det Gamle Testamente i Bibelen. På dansk kaldes kagen Hamans øre.
Kagen er en slags småkage, men bør ikke opbevares i lang tid, som man kan med småkager. Fyldet gør, at dejen mister sin sprødhed, hvis kagerne lukkes inde i en lufttæt beholder. Derfor serveres de helst friske. Kagerne kan fint fryses ned og varmes kort i ovnen, når de er tøet op. På den måde virker de så friske som nye og får deres sprødhed tilbage.
Opskriften giver ca. 35 stk.
Ingredienser
Dej:
170 g smør ved stuetemperatur
140 g sukker
1 stort æg
1 tsk. usprøjtet fintrevet appelsinskal
1 tsk. vaniljesukker
1/4 tsk. salt
280 g hvedemel
2-3 tsk. vand, hvis det behøves
Birkesfyld:
1,5 dl mælk
75 g sukker
100 g birkes
Saft og skal af 1 usprøjtet appelsin
55 g rosiner
15 g smør
2 tsk. vaniljesukker
Tip: Kagerne kan også fyldes med syltetøj i stedet for birkesfyld
Fremgangsmåde
Fyldet:
- Start med at lave fyldet ved at komme alle ingredienserne dertil i en gryde og bringe massen i kog.
- Lad den koge i 15-20 minutter indtil den bliver tykkere.
- Brug en stavblender til at findele massen.
- Stil den på køl indtil den skal bruges. Den kan godt laves dagen før, den skal anvendes.
Dejen:
- Pisk smør og sukker sammen til det er luftigt.
- Tilsæt æg, appelsinskal, vaniljesukker og salt og pisk godt.
- Bland melet i dejen. Start med at piske det i dejen og brug derefter hænderne til at samle dejen til en sammenhængende klump. Hvis den ikke kan samles, tilsættes en anelse vand, men den må ikke blive klistret.
- Læg dejen på køl i mindst en time.
Samling af kagerne:
- Rul dejen ud på et meldrysset bord til en tykkelse på ca. 3 mm. Brug en rund udstikker eller et glas på ca. 7-8 cm i diameteren til at udstikke runde cirkler af dejen.
- Kom en teske fyld på hvert dejstykke og fold tre sider op omkring fyldet, så der dannes en trekant med en åbning i midten. Pres spidserne let sammen, så fyldet bliver i kagerne.
- Placér kagerne på en bageplade med lidt afstand imellem og bag dem ved 180℃ almindelig ovn i ca. 12 minutter til de bliver gyldne.
Så mangler du blot at finde udklædning og pynt frem – så er der purimsfest.