Spring til indhold

Hjemmelavede slikstokke

Jeg synes, at slikstokke hører sig til, når det er jul. De er ikke så nemme at lave perfekt runde og stribede, men giv dem et forsøg -øvelse gør mester!

Slikstokke-video

Du skal bruge:

4 dl sukker
1 1/2 dl druesukker
1 dl vand
1 ml rød
2 tsk hvid pulverfarve
2 1/2 ml pebermyntesmag

Udstyr:
Sukkertermometer
Skrabere
Bolsjevæv (måtte)
Varmesikre handsker
En grydeske med langt skaft
Evt. et viskestykke til at lægge under vævet for at beskytte bordet

Sådan gør du:

  1. Mål ALLE ingredienser op og smør dit bolsjevæv og dine skrabere med neutral olie.
  2. Kom druesukker, sukker og vand i en gryde og sæt den på fuld drøn. Det er vigtig at du ikke rør i gryden under opvarmning. 
  3. Når massen koger sættes termometeret i og gryden tages af varmen ved 158 grader. Tag handsker på (evt. før massen når 158 grader) og gnid hænderne rundt på måtten så handskerne olieres. Vent nu kort til massen når 162 grader og hæld den derefter ud på måtten. Husk at det er vigtigt at have kontrol over massen så den ikke løber ud fra måtten. 
  4. Sørg nu for at folde kanterne af massen ind mod midten med skraberene, for at fordele varmen i massen.
  5. Så snart du har kontrol over massen, så den ikke løber fra dig, deles den i to dele. Den ene ca. 1/4 og den anden ca. 3/4.
  6. I den mindste del tilsættes den røde farve og arbejdes ind i. I den største del tilsættes den hvide farve og pebermyntesmagen og arbejdes ind i.
  7. Nu skal der arbejdes luft i massen, og det gøres ved, at man trækker i massen og folder sammen. Gentag det 30-50 gange, så er du godt på vej.
  8. Træk den hvide masse lidt ud til en pølse og del den røde masse i 3-4 stykker, der trækkes ud og placeres på siden af den hvide masse hele vejen rund, så det danner striber.
  9. Nu skal bolchemassen twistes (rigtig rigtig mange gange), hvorefter den hives forsigtigt ud til en passende tykkelse og klippes af i passende stykker, der bukkes i enden, så det danner en slikstok.
  10. Når slikstokkene er helt afkølede kommes de i en lufttæt beholder og holder sig fint 2-3 uger.

God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *