Så skal der laves fastelavnsboller til fastelavn. Opskriften her er nem, men den er tidskrævende -men som altid er den det hele værd!
12 store fastelavnsboller
Du skal bruge:
2, 5 dl iskoldt vand
1 koldt æg
30g gær
500g koldt hvedemel (skal helst stå i fryseren natten over)
30g sukker
10g salt
250g koldt smør
+æggestrygelse af et æg pisket med en smule vand
Remonce:
50g blødt smør
50g sukker
50g marcipan (kan undlades)
Kagecreme:
2 æggeblommer
1/2 vanillestang
2,5 dl mælk
35g sukker
20g maizena
Sådan gør du:
- Opløs gæren i det kolde vand og tilsæt æg, sukker, salt og lidt af melet.
- Når massen er ensartet tilsættes resten af melet og dejen æltes grundigt (jeg bruger røremaskinen)
- Den klistrede dej skal nu hæve på køl i ca. 30 min.
- Lav imens kagecremen ved at piske æggeblommer, sukker og maizena sammen med en smule af mælken.
- Resten af mælken sættes over og koge med vanillekorn og den tomme stang.
- Nu hældes æggemassen i den kogende mælk under konstant piskning.
- Pisk til cremen er tyk og slå et par bobler.
- Sæt cremen på køl i en kold skål med film lagt på selve cremen så den ikke danner skin.
- Når dejen er hævet bankes (med kagerulle) og rulles smørret ud til en aflang firkant i mel så den ikke klistrer.
- Dejen presses derefter ud på et meldrysset bord i en større rektangel. Den skal være lige så høj/bred som smørrets længde. Dvs. at når du lægger smørret på dejen skal det dækkes af ét lag dej hele vejen rundt. Så smørret lægges på og dejen lægges over så de to sider samles på midten.
- Nu lægges dejen på køl i 20-30 min.
- Derefter skal den rulles ud over tre gange og foldes i tre lag hver gang. Ved at gøre det opnår man 27 lag smør hvilket er det helt perfekte antal lag i dejen 😀
- Så rul dejen ud til et aflangt stykke og fold 1/3 ind over dejen og 1/3 fra den anden side ind over de 2 lag så der i alt dannes 3 lag dej. Det er vigtigt at børste eventuelt mel af inden du folder.
- Sæt dejen på køl 20-30 min. og gentag dette 2 gange mere. Husk at dejen skal på køl mellem hver udrulning.
- Når dejen har været udrullet og foldet 3 gange sættes den på køl en sidste gang: 30 min.
- Imens blandes remoncen med en gaffel.
- Nå rulles dejen ud til en stor firkant (ca. 40×30 cm). Skær med en kniv eller pizzaskærer dejen i 12 stykker (altså 10×10 cm) og læg hvert dejstykke klar på bordet.
- Pensel kanterne af dine firkanter med æggestrygelse og kom en klat creme og en klat remonce i midten af hvert stykke. Saml de fire hjørner på midten og pres siderne godt sammen!
- Læg fastelavnsbollerne med samlingen nedad på en plade og lad dem efterhæve ved stuetemperatur i en times tid.
- Pensl dem med æggestrygelse.
- Kom bollerne i en 225 grader varm ovn i 5 min. Skru ned for varmen efter 5 min og lad dem bage yderligere 15-20 min ved 180 grader.
- Bollerne afkøles og drysses med flormelis eller pyntes med glasur.
Enjoy! -nu er der fastelavnsboller så ingen grund til ballade 😉
Hej Nikoline,
Jeg vil bare sige at dine opskrifter og fremgangsmaader etc. er helt i top. Jeg startede med din brunsviger (og rigtig INGEN kan lave brunsviger som de fynske bagere……men det kan du!!) og nu har jeg lige lavet dine fastelavns boller. Og det er helt i top karakter. Jeg bor i USA, og de er helt vilde, naar jeg laver dine opskrifter.
Et spoergsmaal. Hvis jeg vil lave en stang wienerbroed (som jeg regner med er samme fremgangsmaade som dine fastelavnsboller), er det saa samme fremgangsmaade mht ovn temp osv., siden det nu er formet som en stang istedet for boller???
Jeg ser frem til at hoere fra dig, naar du har tid.
Med venlig hilsen
Henrick
Hej Henrick. Hvor er det en dejlig kommentar at modtage. Tusind tak, dejligt at du har glæde af min blog.
Ja temperaturen vil jeg gå ud fra er den samme. Måske bagetiden er en anelse længere. God fornøjelse!
Mvh. Nikoline