Fantastisk lækre og aromatiske i smagen. Kombinationen af rosiner, birkes, appelsin og vanilje giver en dyb parfumeret/karamelliseret smag. De er helt sikkert et forsøg værd!
Sneglene er inspireret af Hamantaschen, som er de traditionelle kager ved den jødiske højtid Purim, som relaterer sig til Esters bog i Gamle Testemente. Jeg blev helt vild med dette birkesfyld, da jeg bagte Hamantaschen under mit ophold i Israel i foråret.
Ca. 20 stk.
Du skal bruge:
2 dl lun mælk
50 g gær
100 g blødt smør
2 æg
½ tsk. kardemomme
2 spsk. sukker
½ tsk. salt
Ca. 500g hvedemel
Birkesfyld:
2 dl mælk
100 g sukker
130 g birkes
Saft og skal af 1 appelsin
70 g rosiner
20 g smør
1 spsk. vaniljesukker
Sådan gør du:
- Start med at lave birkesfyldet ved at komme alle ingredienserne i en gryde. Bring massen i kog.
- Når det har kogt i 15-20 minutter og er blevet noget tykkere blendes det med en stavblender. Det behøver ikke være helt fint, men jeg foretrækker at findele rosinerne en anelse.
- Kom birkesfyldet på køl indtil det skal bruges.
- Opløs gæren i mælken og tilsæt æg, sukker, salt, smør og kardemomme.
- Tilsæt nu hvedemel lidt ad gangen til du har en dej, som ikke hænger fast i siderne på skålen, men stadig er blød og smidig.
- Ælt dejen godt igennem: 3-4 min på maskine, 7-8 min med hænderne.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – mindst 30 min.
- Rul nu den hævede dej ud til en stor rektangel, men uden at ælte den igennem igen!
- Kom birkesfyldet ud på dejen og fordel det i et jævnt lag.
- Rul dejen sammen til en roulade.
- Skær rullen i stykker på ca. 2 cm og læg dem på en plade.
- Tag enden af hver snegel og læg den under selve sneglen. Tryk evt. sneglene lidt flade, og lad dem hæve mindst 30 min igen -gerne til dobbelt størrelse.
- Bag dem ved 225 grader i ca. 10 min eller til de er godt gyldenbrune.
- Server dem lune eller afkølede med glasur.