Spring til indhold

Rugbrødslagkage

Sønderjysk brødtorte – en opskrift fra min skønne sønderjyske mormor. Som jeg nævner i videoen, så laver man den ofte med kirsebær i Sønderjylland – helst nogle gode syrlige og smagfulde kirsebær fra haven. Jeg laver den her med solbær, hvilket også giver en skøn smag, men de kan nemt erstattes af kirsebær, hvis du foretrækker det. Kagen må gerne se lidt rustik ud 😉

Mange opskrifter på rugbrødslagkage ligner hinanden. Det som, jeg synes, gør denne opskrift ekstra god er, at kagen skal stå på køl natten over. Det gør simpelthen en forskel, at bundene får lov at suge fugt, og smagene får lov at finde hinanden lidt mere. Derudover er det jo en gave, når man ikke skal stå med kageshowet lige inden gæsterne kommer. Den skal dog lige pyntes inden servering.

1 lagkage til ca. 8 personer

Du skal bruge:

Solbærkompot
200 g solbær
120 g sukker

Lagkagebunde
4 æg
200 g sukker
200 g revet eller finthakket rugbrød (må gerne være blevet lidt tørt)
50 g finthakkede hasselnødder
1 tsk. bagepulver
1 spsk. kartoffelmel (eller almindelig hvedemel, hvis du ikke lige har kartoffelmel)

Fyld og pynt
5 dl piskefløde
Lidt hakket mørk chokolade og hakkede hasselnødder til pynt

Sådan gør du:

  1. Lav solbærkompotten ved at koge solbær og sukker i en gryde i 10-15 minutter. Du kan vælge at blende den lidt eller jævne den med lidt majsstivelse, hvis du ønsker en mere ensartet eller tyk kompot. Jeg foretrækker at den er flydende og har hele bær i sig.
  2. Stil kompotten på køl i mindst to timer, men gerne til dagen efter.
  3. Lav bundene ved at piske æg og sukker lyst og luftigt.
  4. Bland de øvrige ingredienser og vend dem i æggesnapsen.
  5. Hæld dejen i i springform på Ø 22-25 cm og bag den ved 200°C i ca. 30-35 minutter.
  6. Lad den køle af i formen.
  7. Kør en kniv langs kanten af formen så kagen løsner sig. Befri kagen fra formen og del den i to med en savtakket kniv.
  8. Pisk nu fløden til let skum.
  9. Læg den nederste kagebund på et fad. Fordel først en god del af solbærkompotten ovenpå, dernæst halvdelen af flødeskummen og til sidst lidt ekstra solbærkompot. Gem resten af flødeskummen på køl. Læg så den anden bund ovenpå.
  10. Stil kagen på køl til næste dag.
  11. Næste dag piskes den gemte flødeskum let op og fordeles på toppen af kagen. Pynt med chokolade og nødder. Nu er den klar til servering. Den kan også stå på køl i nogle timer endnu, hvis du gerne vil pynte færdig inden gæsterne kommer.

God fornøjelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *