Pain au chocolat, chokoladecroissanter… kært barn mange navne. Wienerbrød er bare lækkert -især et stykke vellykket hjemmebagt wienerbrød. Det er dog de færreste, der som bageren gider at stå op kl. 05 (måske tidligere) og bage. Derfor er denne opskrift perfekt, da det hele kan laves klar dagen før. Om morgenen tages de færdigformede og -rullede pain au chocolat ud køleskabet, efterhæves i op til 2 timer, bages og voila. Rigtig god fornøjelse.
12 stk.
Du skal bruge:
2 dl vand
1 æg
15 g gær (eller 25 g, hvis de ikke skal koldhæves: spring da trin 15 over)
400 g hvedemel
30 g sukker
1 tsk. groft salt
15 + 200 g smør (i alt 215 g)
Fyld
100 g chokolade
Sådan gør du:
- Opløs gæren i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser, herunder kun 15 g af de 215 g smør.
- Ælt ved relativ høj hastighed i maskine eller med hænderne i mindst 10 minutter. Dejen skal være meget smidig.
- Lad hæve på køl i 1 time.
- Rul de 200 g smør ud i bagepapir, som er foldet til en rektangel på ca. 15×20 cm, så du får et fladt rektangulært stykke smør i bagepapiret. Læg det på køl i mindst 30 min.
- Når dejen er hævet første gang, rulles den ud på et bord med lidt mel til en rektangel på ca. 30×20 cm.
- Pak smørstykket ud af bagepapiret og læg det på midten af dejen. Fold dejen hen over fra begge sider, så det danner et lag dej hele vejen rundt om smørret. Bank samlingen godt sammen med kagerullen.
- Læg dejen på køl i ca. 20 min.
- Så starter foldningen. Dejen skal foldes 3 gange i 3 lang, så du ender med (3x3x3=) 27 lag smør. Rul dejen ud til en aflang rektangel og børst eventuelle melrester af med en børste. Fold 1/3 af dejen ind over dejen. Fold derefter den sidste 1/3 ind over de to andre, og læg den på køl i 30 minutter.
- Gentag trin 8 to gange mere.
- Stil den færdigfoldede dej i køleskabet i yderligere 30 min. inden dejen skal udrulles og skæres.
- Gør chokoladen klar på et tidspunkt imellem foldningerne. Smelt den og kom den i en sprøjtepose. Klip et mellem-lille hul i posen og sprøjt lange stænger af chokoladen på et stykke bagepapir. De skal være ca. 5-8 mm. i tykkelsen. Lad dem størkne og skær dem ud i stænger af ca. 7 cm.
- Rul nu dejen ud til 28×30 cm. Skær dejen (fx. med en pizzaskærer) i 3 stykker på den led, der måler 30 cm og 4 stykker på den led, der måler 28 cm, således at du har 12 stykker, som måler ca. 7×10 cm hver.
- Placer nu én chokoladestang langs den korte kant på et dejstykke og tril det ind i dejen, så den er dækket af ét lag dej. Placer endnu en chokoladestang lige på samlingen og tril nænsomt dejen sammen som en roulade, så de to stykker chokolade ligger ved siden af hinanden og samlingen vender nedad.
- Kom de færdigrullede pain au chocolat med god afstand på bagepapir i et fad (eller en bageplade, hvis den kan være i dit køleskab).
- Dæk dem til med husholdningsfilm og lad dem hæve på køl i 8-24 timer.
- Næste morgen, eller når de skal bruges, tages de ud af køleskabet og bagepapiret løftes over på en bageplade. Lad dem efterhave i mindst 1, men gerne 2 timer på køkkenbordet inden de pensles med æg og bages.
- Sæt dem ind i en 225 grader varm ovn i 5 min og skru derefter ned til 180 grader. Bag dem yderligere 15-20 min til de er smukke og gyldne. Giv dem endelig ikke for lidt. En mørk gylden farve giver bedst smag og konsistens.