Disse sødelige og lækre fletbrød bruges i den jødiske tradition blandt andet til sabbat, hvor man sender brødene rundt om bordet og folk bryder et stykke af, som de drysser med salt og spiser. Jeg har selv været med til at fejre sabbat både i Danmark og under mine rejser til Israel. Jeg er ikke jøde, men vi kan som kristne også bruge sabbatten…
Brødene er også lækre i sig selv uden alle de de religiøse traditioner, som de kommer af. En lækker blød skive lyst franskbrød – det er vi mange, der kan lide.
Brødene kan se ud som du ønsker det. Jeg fletter med 6 pølser, men man kan sagtens flette med færre eller helt lade være med at flette, hvis det ikke lige er ens spidskompetence. Traditionelt er brødene typisk lidt bredere end dem, jeg har lavet.
Opskriften giver 2 brød
Du skal bruge:
3/4 pk. gær (ca. 37 g)
3 dl lunt vand
3/4 dl sukker eller honning
3/4 dl neutral olie
2 æg (heraf ca. 1/2 til pensling)
2 tsk. salt
Ca. 800 g hvedemel
Evt. sesamfrø til drys
Sådan gør du:
- Opløs gæren i vandet.
- Tilsæt sukker, olie og salt. Knæk æggene i en skål, pisk dem sammen og hæld ca. 3/4 i dejen, så du har lidt sammenpisket æg tilbage i skålen, der kan bruges til pensling. Sæt det til side.
- Tilsæt melet lidt ad gangen til dejen er samlet. Den må stadig gerne være en anelse klistret. Ælt dejen i mindst 5 minutter, så den bliver smidig og ensartet i strukturen.
- Stil den til hævning et lunt sted i 30-45 minutter.
- Slå dejen ud på bordet og del den i to – en del til hvert brød. Del herefter hvert stykke i seks stykker, eller så mange som du ønsker at flette med.
- Rul dejstykkerne til lange pølser og lave to fine fletbrød.
- Læg brødene på en bageplade og lad dem efterhæve i ca. 45 minutter med et klæde over. De skal være hævet til ca. dobbelt størrelse inden de bages.
- Tænd ovnen på 200 °C.
- Bland det sammenpiskede æg, som du har gemt, med en spiseskefuld vand, og brug en pensel til at pensle brødene grundigt. Drys evt. med sesamfrø.
- Kom brødene i ovnen og skru ned til 180°C. Bag brødene i 25-30 minutter. De skal være godt gyldne og lyde hule, når man banker dem på undersiden.
Hej Nikoline.
Jeg har fulgt med i mange år og det bliver jeg selvfølgelig ved med! Jeg elsker at følge med på YouTube-kanalen.
Har du mod på at lave en video og montebianco? Det ville være dejligt at få din opskrift på, hvordan du ville lave den.
Venligst Maria
Hej Maria
Tak fordi du følger med. Sikke en spændende dessert du foreslår. Den kendte jeg faktisk ikke i forvejen, men har gode erfaringer med kastanjer i det søde køkken. Jeg vil have den i baghovedet ☺️
Mvh. Nikoline