Jeg håber denne kage vil være til inspiration for de af jer, der ønsker at gøre noget særligt ud af fødselsdagslagkagen til en af de mindste. Lad jer endelig inspirere af pynten og skift indholdet ud eller omvendt, som I ønsker. Pynten er faktisk ikke så svær at lave med undtagelse af bamserne, som kræver lidt tålmodighed og en forsigtig hånd, men det viser jeg i videoen.
Ca. 18 personer
Rund form Ø 30 cm
Du skal bruge:
Karamelbund:
400 g brun farin
150 g smeltet smør
2 æg
180 g mel
2 tsk. vaniljesukker
½ tsk. bagepulver
150 g grofthakkede, smuttede mandler
Mandelbunde:
4 æg
120 g sukker
100 g mandler
75 g hvedemel
1 ½ tsk. bagepulver
Æblemousse:
750 g skrællede æbler i tern eller både (gerne lidt syrlige)
¾ vaniljestang
Ca. 100-150 g sukker (hold igen, så moussen ikke bliver for sød)
¾ dl friskpresset citronsaft
6 blade husblas
4,5 dl piskefløde
Brombærmousse:
5,5 dl fløde
340 g brombær
5 bl. husblas
1,5 spsk. sukker
1,5 tsk. vaniljesukker
1,5 spsk. citronsaft
Frosting:
(Obs: mængden passer til kagen, som det ses i videoen, men er måske lige i underkanten, hvis du ønsker et helt fejlfrit finish og dermed et lidt tykkere lag frosting)
6 æggehvider
270g sukker
300g smør
Pynt:
Ca. 300 g overtræksmarcipan
Diverse pasta- og pulverfarver
100 g hvid chokolade
Nogle blomstertråde til fødevarer
2 grillspyd af træ
1 fødselsdagslys
Sådan gør du:
Pynt:
- Start med at klargøre pynten efter anvisningerne i videoen.
Karamelbund:
- Bland smør og farin.
- Tilsæt æggene og pisk massen lysere.
- Derefter blandes de tørre ingredienser og lidt af dem vendes i de smuttede mandler.
- Alle ingredienserne til dejen røres sammen – mandlerne til sidst.
- Fordel dejen i en rund form Ø 30 cm med bagepapir i bunden.
- Bag kagen ved 175 grader i ca. 40 min.
Mandelbund:
- Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
- Hak mandlerne i en foodprocessor. Jeg foretrækker at have en blanding af grofthakkede og finthakkede mandler, så der er lidt at tygge i.
- Bland mandler, mel og bagepulver og vend det i æggemassen.
- Når dejen er ensartet fordeles den i formen.
- Bag bunden ved 170 grader i 18-20 minutter. Den skal være gennembagt og springe tilbage, hvis man trykker den let på midten.
- Del kagen, så du har to bunde, når den er afkølet.
Æblemousse:
- Kom husblassen i koldt vand – et blad ad gangen.
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og fordel dem i lidt af sukkeret.
- Kom æblestykker, vaniljesukker + de tomme stænger, citronsaft og sukker i en gryde og lad det koge indtil æblerne er møre (ca. 10 min). Smag evt. til med mere sukker, hvis den skal være sødere.
- Fisk vaniljestængerne op, vrid husblassen fri for vand og kom den i æblemosen. Hiv derefter fat i en stavblender og blend til mosen er helt ensartet eller undlad at blende mosen, hvis du vil have en mere rustik mousse, som den jeg viser i videoen.
- Lad æblemosen køle af til stuetemperatur.
- Pisk nu fløden til skum. Vend æblemosen og flødeskummet sammen til en ensartet mousse og stil moussen på køl imens den anden mousse vendes sammen (dog max 20 min, så den ikke når at sætte sig).
Brombærmousse:
- Kog brombær, sukker, vaniljesukker og citronsaft i ca. 10-15 minutter til bærrene er kogt ud.
- Læg i mellemtiden husblassen i vand.
- Blend evt. massen med en stavblender, hvis du foretrækker en glat mousse. Tilsæt husblas og rør det ud.
- Lad den køle af til den nærmer sig stuetemperatur.
- Pisk fløden til skum og vend brombærpuréen i skummet til du har en ensartet mousse.
Samling:
- Læg karamelbunden på serveringsfadet og placer en (evt. justerbar) kagering rundt om.
- Fordel brombærmoussen på bunden i kageringen og kom den ene mandelbund ovenpå.
- Fordel æblemoussen på mandelbunden og læg den sidste mandelbund øverst.
- Stil kagen på køl til den har sat sig – gerne til næste dag.
Frosting, opsmøring og afslutning:
- Lav frostingen ved at blande sukker og æggehvider i en skål der tåler varme.
- Sæt skålen over et vandbad (altså en gryde med lidt vand i bunden) og pisk i hviderne til sukkeret er opløst. Du kan bruge to fingre til at mærke efter, at der ikke er flere sukkerkrystaller.
- Hæld massen i en røremaskine (eller brug en elpisker) og pisk til den er helt stiv og afkølet til stuetemperatur.
- Tilsæt nu smørret lidt ad gangen og pisk til du har en luftig smørcreme.
- Befri kagen fra formen.
- Smør kagen op. Du kan med fordel give kagen to lag med et hvil i køleskabet indimellem.
- Dekorer kagen som du ønsker eller lad dig inspirere af videoen og billederne.
Rigtig god bagelyst!