Her får I min opskrift på en nem og lækker æbletærte, som både kan serveres lun og kold.
8 pers.
Tærtefad: ca. 25-28 cm i diameter.
Du skal bruge:
Mørdej
100 g koldt smør
3 dl hvedemel
50 g finthakkede mandler
2 spsk. flormelis
Et lille æg (eller 3/4 af et sammenpisket æg)
Fyld
1 æg
2 æggeblommer
3/4 dl rørsukker
1 tsk. kanel
1/2 tsk. kardemomme (kan undlades)
1 tsk. vaniljesukker
2,5 dl madlavningsfløde
Ca. 400-500 g eller 4-7 æbler skåret i skiver
Flormelis til drys
Sådan gør du:
- Start med at lave mørdejen. Bland mandler, mel, flormelis og smør godt i en foodpocessor eller i en skål. Tilsæt æg for at samle dejen.
- Når dejen akkurat er samlet pakkes den ind og stilles på køl i 30 minutter.
- Rul derefter dejen ud på et meldrysset bord og kom den ned i formen, så den dækker bunden og kanterne. Smør forinden bunden af formen, hvis du bruger et ildfast fad, så tærten ikke hænger fast. Dette er ikke nødvendigt, hvis du bruger en form som den, jeg bruger i videoen.
- Kom sølvpapir hen over tærtebunden og fordel keramiske kugler, ris eller andet tungt over dejen. Blindbag den således i 10 minutter ved 200˚C.
- Imens laves fyldet. Pisk æg, æggeblommer, krydderier og rørsukker lidt lysere. Kom madlavningsfløde i.
- Når tærtebunden har bagt i 10 minutter tages den ud af ovnen. Fjern indholdet og fordel æbleskiverne (altså de skiver af æbler 😉) i tærtebunden. Hæld fyldet henover og bag tærten yderligere 40-45 min. Drys evt. med flormelis efter 30 minutters bagetid.
- Lad tærten køle let eller helt af inden den serveres med is, flødeskum eller creme fraiche.
Rigtig god fornøjelse!