Spring til indhold

Semlor (Svenske fastelavnsboller)

Fastelavn er hyggeligt, og da jeg var en lille heks, prinsesse, superstjerne og hvad jeg ellers har været holdt jeg mest af al den slik man fik i hånden. I dag må jeg ærligt indrømme (på trods af at jeg stadig ELSKER slik) at fastelavnsbollerne er det jeg ser mest frem til og nyder i fulde drag! Nu skal I ikke blive skræmt væk af svenskerne og deres anderledes fastelavnsbolle….den er nemlig hamrende lækker! Og så skriger den af kardemomme hvilket er et af mine ynglingskrydderier! 

Semlor-video

14 stk

Du skal bruge:
2 dl mælk (lunt)
50 g gær
125 g kvark, cremefraise, yoghurt, skyr eller lignende (surmælksprodukt)
1 æg
1 dl sukker
75 g blødt smør 
½ tsk salt
2 tsk stødt kardemomme
1 lille tsk bagepulver
 9-11 dl hvedemel

Mandelmasse:
75 g mandler
3/4 tsk kardemomme
1/2 dl sukker (evt. med lidt top) 
Kornene fra ½ vaniljestang
1/2 -3/4 dl fløde eller mælk
3-5 dl piskefløde

Flormelis til pynt

Sådan gør du:

  1. Gæren smuldres og opløses med den lune mælk.
  2. Tilsæt surmælksprodukt, æg, sukker, smør, salt, kardemomme og bagepulver. Rør melet i lidt ad gangen. Dejen skal være klæbrig. 
  3. Ælt den godt med røremaskine eller rør den grundigt i skålen med en ske. 
  4. Lad den hæve overdækket til dobbelt størrelse i 30-40 minutter. 
  5. Ælt dejen godt igennem efter hævningen og del den i 2 stykker, som rulles til pølser. Del hver pølse i syv boller, som formes runde og lægges på en bageplade beklædt med bagepapir.
  6. Lad bollerne hæve i 30 minutter. 
  7. Tænd ovnen på 225 grader og bag bollerne i den forvarmede ovn ca. 6-8 minutter. til de er godt gyldne.
  8. Mens bollerne køler af hakkes mandlerne i en minihakker groft/fint som du ønsker. 
  9. Mas vanillekornene ud i noget af sukkeret og bland så sukker, vanillesukker, kardemomme og mandler.
  10. Skær så den øverste del (1/4 eller 1/3) af bollerne og grav en del af fyldet ud med en gaffel. 
  11. Det udgravede fyld blandes i mandelblandingen og tilsættes mælk/fløde. 
  12. Det skal have en konsistens lidt blødere og mere klistret end marcipan. 
  13. Læg en skefuld af mandelmassen i hver af bollerne, kom en klat stiftpisket fløde på med en ske eller i en sprøjtepose og sæt til sidst låget på.
  14. Pynt med flormelis gennem en si.

Så nemt var det, værsgo! 

4 tanker om “Semlor (Svenske fastelavnsboller)”

  1. SUPER GODE, mine skulle dog have næsten 15 minutter i ovnen… Men de var ventetiden værd… Jeg kom lidt syltetøj mellem fyldet og flødeskummet… mums…

Skriv et svar til Jea Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *