Spring til indhold

Fynsk Brunsviger

Denne brunsviger er (næsten) livsforandrende. Den bliver ikke tør hvis man følger opskriftens instruktioner, og resultatet er så enhver mund løber i vand. Opskriften kommer fra en fynsk bager. 

Brunsviger-video

Det skal du bruge:
50 g gær
50 g smør eller margarine
1 æg
1 tsk. salt
50 g sukker
3 dl lunken vand
ca. 575 g mel

Remonce:
200 g smør eller margarine
400 g brunfarin
50 g kagecreme eller sirup

Sådan gør du:

  1. Opløs gæren i vandet og tilsæt resten af ingredienserne til dejen.
  2. Ælt dejen glat (nemmest i en røremaskine) og og lad den hvile 20-30 min. 
  3. Dejen fordeles ud på bagepapir (jeg plejer at bruge hænderne, dyppet i vand) i en bradepande (40×40 cm.)
  4. Lav huller i dejen med fingrene, og fordel remoncen over dejen (Remonce: Smelt farin og margarine sammen i en gryde og tilsæt kagecreme/sirup).
  5. Lad brunsvigeren raske et lunt sted i ca. 45-50 min.
  6. Dyp fingrene i vand og lav igen huller i dejen. Lad være med at bekymre dig om at dejen klapper helt sammen, og heller ikke bekymre dig om fedtede fingre.
  7. Bages ved 225 grader i ca. 8-9 min. Løft evt. en flig af brunsvigeren med en kniv, er brunsvigeren svag lysebrun i bunden er den færdig.

I skal prøve den her brunsviger……den er VIRKELIG ikke som andre!!!

61 tanker om “Fynsk Brunsviger”

  1. Så er der blevet smagt på den,den er god uden kagecreme,men der blev dannet en Sø i midten, har åbenbart ikke lavet nogle gode huller

  2. rigtig god opskrift har både brugt kagecreme og sirup det var virkelig godt og jeg udtaler mig som profi da jeg er uddannet bager så den er afprøver i bageri da vi kun havde en lavet af bløddej som ikke er det rigtige

  3. Ej hvor sejt! Så sidder jeg her og smiler…afprøvet af en bager:) Tror ikke lige det er hver dag det sker hehe…Men tak for det og godt at du kunne bruge opskriften:D
    Vh. Nikoline

  4. Uhh..det svært at sige, den er jo på størrelse med en bradepande så man kan godt få 20-25 stk. ud af den, men jeg må sige at det er svært kun at spise et stykke! 😀
    Knus Nikoline

  5. Jeg er ikke helt sikker på at jeg er med på hvordan man bruger kagecreme? er det bare pulver eller skal man blande det først? 50 g er jo ikke så meget at stå og piske 😉 Jeg bruger sirup denne gang.. men kunne godt tænke mig at prøve det med creme også 🙂

  6. Altså du laver den færdige kagecreme dvs. du pisker pulver og mælk før du kommer det i remoncen! Jeg er godt klar over at det er meget lidt, her sidst fyldte jeg cremen i små bøtter af ca. 60g (syntes 50 er lidt lidt) Og smed dem i fryseren 😀 Så skal jeg bare tage en bøtte op:) Men du kan self. også lave cremen fra bunden hvis du er mere til det! 😉
    Knus Nikoline

  7. Hej 😀
    Raske betyder at hæve, så det vil sige brunsvigeren dejen hæve 45-50 min…
    Ja kagen bages med remonce på, det skal hældes over dejen i punkt 4 🙂
    God fornøjelse…
    -Nikoline

  8. Det er jo stort set blot en overkørt bløddej, det her. Magen til den jeg har arbejdet med igennem de sidste tyve år som bager.
    Men den er rigtig god, og du er rigtig dygtig med dine hænder. Det kan du drive vidt, hvis du gider!

    Der er delte meninger om creme eller ej. Men der er lige så mange opskrifter, som der er bagere, og alle har ret. Det havde heddet fortolkning, hvis der havde været tale om kunstnere.

  9. Aha….jeg har ikke så meget forstand på bløddej og den slags (endnu), men du har jo garanteret ret siden du har været bager i 20år!! 😀

    Mange tak, jeg håber på en fremtid som konditor, men det må tiden jo vise! Og du har helt ret i det med cremen, enten skal det være der og ellers skal det bare ikke, det kan man diskutere længe over 😉

    -Nikoline

  10. Hej Nikoline
    Fandt din opskrift på brunsviger. Tak til Google og co at det var lige nøjagtig den der faldt i mine hænder.
    At du skriver den skal prøves er fuldstændig korrekt. Den er superlækker. Bedste brunsviger jeg har smagt til dato. Og jeg kommer nok ikke til selv at lave andre i eftertiden. Den kan ikke slås!
    Bagte den første gang til min datters fødselsdag – hun elsker brunsviger – måtte sende et link til hele familien bagefter
    Tak fra superfarmand

  11. Ej hvor er det skønt med en kommentar som din! Det gør mig glad, haha 😀 Men jeg må nu tilstå at jeg er helt enig…..lige netop den brunsviger kan ikke slås! (og tak fordi du delte min blog)
    -Nikoline

  12. Til dato den bedste opskrift på brunsviger! Den er gentaget 4 gange her i hjemmet og den slår ikke fejl.
    Vi bruger både mørk sirup og kagecreme. Derud over fordeler vi den resterende kagecreme i små toppe rundt på kagen, inden den kommer i ovnen!

    Thomas

  13. dejligt med brunsviger tre dage i træk og skal bage den igen i dag til min bedste veninde men lidt svært er det når man skal fordelle dejen ps en pige på 13 år

  14. Hej Nikoline

    En fantastisk god brunsviger – tak for opskriften. I dag har jeg brugt den til min datters fødselsdag, hvor jeg gemte lidt kagecreme til at skrive hendes navn på kagen, samt pynte den med matadormix – mums 🙂

    Kærlig hilsen Anita

  15. Hej Nikoline
    Mig og min kat ELSKER DIN KAGE
    Hver gang jeg siger til min mor at jeg går i gang med at bage Nikolines brunsviger
    Sidder han foran ovnen og venter
    Så tak for den bedste brunsviger ever
    TMH Rebecca ♥

  16. Hej 🙂
    Hvor meget varme har du på, når at du laver remonce? Jeg har nemlig lavet kagen to gange nu. Første gang blev den perfekt og nu hvor at jeg skulle lave den igen, blev remoncen ikke go. 🙁 Den ville ikke rigtig "smelte" ordentlig. Den blev tyk og meget knasende.! Er det noget jeg skal tage højde for. Jeg kan selvfølgelig ikke huske hvad jeg gjorde første gang :S hehe

  17. Hej Nikoline
    Jeg er en pige på 10 år og har lige røvet den og den smager FANTASTISK og har overrasket min far og mor med den mens min søster sidder og æder resten af kage cremen tak for den gode opskrift Hilsen Signe med den gode brunsviger

  18. Hejsa Nikoline,
    Jeg følger selvfølgelig med i din blog, og elsker alle de dejlige opskrifter og afrøver også de fleste. Mine to brunsvigere er i ovnen og er næsten færdige…. Min familie er her og vi holder familie middag brunsvigrene er en lille overraskelse fordi at min søster er gravid…
    og skal havde en lille dreng… så tak for gode opskrifter og selvfølgelig kommende… nu vil jeg gå ud til mine brunsvigere og servere en dejlig overraskelse
    Kærlig Hilsen Den snart glade Moster….

  19. Det er rigtigt god opskrift mine unger er hel vilde med den ja alle der smager den, dejen den er rigtigt dejlig luftigt. så den her opskrift kan varmt anbefales

  20. Hej Nikoline ��
    Har lige bagt den her brunsviger
    Og den var meget meget lækkert �� min mand og børn syntes den er god ��

  21. Hej Nikoline.

    Jeg tænkte på, at jeg kunne lave denne brunsviger når jeg skal ta' kage med i klassen. Men, jeg ved ikke om det vil tørre ud før de når at spise den sidst på dagen? 🙁

    Jeg har lavet den før med min far, og det var super mums! Men vi spiste den jo også ligeså snart den havde kølet ned haha.

    Please svar hurtigst muligt! xx

  22. Hej med dig.

    Hvis du bager den om morgenen kan den fint holde sig, men den er ikke så spændende hvis den er bagt dagen før. I hvert fald ikke hvis du ikke har mulighed for at lune den inden servering 😉

    Kh. Nikoline

  23. Kan man lave kagen dagen før og så bare lade den koldhæve i køleskabet og bage den efterfølgende?

  24. Hej!

    Kan man mon lave den dagen før som koldhævet hvis man bruger mindre gær? Og så bare smide den i ovnen om morgenen?

    1. Ja det tror jeg helt sikkert ville give et lækkert resultat! Tag den blot ud af køleskabet i så god tid som muligt, inden den kommer i ovnen. Mvh. Nikoline

  25. Christian Johansen

    Jeg har fulgt din Blok i flere år men de t er første gang at jeg prøvede din Fynske Brunsviger med kagecreme og jeg må sige at det var en rigtig god oplevelse. Kagecremen giver lige en en mere forfinet smag i kagen.
    Det er ikke sidste gang jeg laver den,

Skriv et svar til René Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *